Yüksek teknolojilerle üretilmiş iki farklı malzemenin birleşimi sonucu oluşmasından dolayı ismi de kompozitdir.
Kompozit yer döşemesi yerine kompozit deck denilmesinin sebebi dünyada ahşap ile ilk güverteler kaplanmaya başlanmıştı. O zamanlarda bu işleme ahşap deck kaplama denilmekteydi. Güverteler dışında da zamanla açık alanlarda ahşap kullanılmaya başlanmasıyla ahşap ile yapılan tüm yer döşemelerine deck ismi verildi. Kompozit zemin kaplamasında iki farklı ürünün bileşimi olsa da görünümü tamamen ahşaptır. Bu yüzden bu uygulamaya da kompozit deck denilmiştir. Ülkemizde bu malzeme kullanılmaya başlandığından beri yer döşemesi yerine bu uygulama için deck kelimesi kullanılmaktadır. İçeriğinde bulundurduğu ahşap talaşı polimer ve kimyasal bileşenlerle endüstriyel sanayinin günümüz teknolojisinde hayata geçirdiği ve bizlere sunduğu ahşap görünümlü kompozit deck ürünlerdir. Kimyasal bileşenler olmasına rağmen çevre dostu geri dönüştürülebilen bir malzemedir. Antibakteriyel özelliği ile de mekanlarda hijyenik koşulların sağlanmasında etkili bir zemin kaplama ürünüdür.
Kompozit deck uygulaması uzun ömürlü uzun yıllar yıpranma ve eskime olmadan kullanılabilen yer döşemesidir. Uzun yıllar sorunsuz kullanılabilmesi için alt yapı taşıyıcı çok önem arz etmektedir. Alt yapı taşıyıcı sisteminin doğru bir şekilde yapılması uzun yıllar sorunsuz kullanılmasında çok etkilidir. Deck kalitesi kadar alt yapının sağlamlığı çok önemlidir. Sağlamlaştırma işleminde işçiliğin itina ile yapılması gerekmektedir. Kaliteli işçilik uzun yıllar kullanılmasını sağlamaktadır. Taşıyıcı saplamalar T Bağlantı ile kayma ve çökmeye karşı çok iyi sağlamlaştırılmalıdır. Alt karkası 30*30 40*40 kompoit karkaslar ile yapılmaktadır. Kompozit Deck uygulamasında taşıyıcı karkas zemin, yükselti ve kullanım alanına göre değişmektedir. Deck karkası 40×30 – 40×40 -1,5 – 2 mm profillerden oluşmaktadır. Alt taşıyıcı karkas ve uygulama karkası olacak şekilde sağlam olmasına dikkat edilerek montajın yapılması gerekmektedir.
Zemine göre uygun karkas yerleştirmesi yapılırken kompozit deck uygulamasının alt yapısında önerimiz boyalı çelik profil ile galvanizli profil uygulanmasının birlikte olmasıdır.
Karkas uygulamasında kompozit alt yapısı karkas profilleriyle yapılabilir. Karkas aralıkları 25-30 cm olmalıdır. Beton zemine 10cm’lik buldex vidalarla sabitleme yapılmalıdır. Bu zemin kaplama ürününde çivi kullanılmamaktadır. Vidalar özel bir kilit sistemi ile sabitlenmektedir.
Kompozit Deck Maliyetini Belirleyen Unsurlar
Kompozit Deck uygulamasında montaj ve kurulum aşamasında doğru tekniğin doğru bir usta ile yapılması çok önemlidir. Projenin toplam kompozit uygulama fiyatının belirlenmesinde zeminin düzlüğü de bir diğer önemli unsurdur. Zemin özellikleri değerlendirildikten sonra zemin kusursuz düzlüğe ve mukavemete sahip olacak şekilde hazırlanmalıdır. Bu yüzden uygulama öncesinde zemin özellikleri iyi belirlenmelidir. Gerekli zemin etütleri yapılmalıdır gerekli analizler yapılarak belirlenmelidir. Kompozit Deck zemin kaplamalarında maliyet acısından uygun olan en iyi kompozit karkas uygulamasının yapılabilmesi için zeminin kusursuz düzlüğe ve mukavemete sahip olması gerekmektedir.
Kompozit Deck Fiyatı Hesaplama
Uygulama yapılacak alanın ölçü ve ebatlarına göre fiyat belirlenmektedir. Yer döşemesi malzemeleri arasında en dayanıklı ve uzun ömürlü olan kompozit deck malzemesinin ilk uygulama bedeli diğer dayanıklı malzemelere göre ilk fiyat alındığında yüksek gelebilmektedir.
Ama yıllık bakım ücreti maliyetinin olmaması, 10 yıl garantili olması, çürümemesi ve küflenmemesi gibi tüm avantajları diğer malzemelerle kıyaslandığında uzun vadede ekonomik bir malzemedir.
Çelik profil karkas uygulamalar zemine göre farklılık arz edebilmektedir. Bu uygulama farklılıkları yükselti, profil ölçüleri vb. proje alanında toplam maliyeti belirleyen unsurlardır. Toprak zeminlerde toprağın uygulama için hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Yeni dolgu ise taşıyıcı saplamalar oturmuş zemine kadar inmelidir. Gerektiğinde betonlama ile güçlendirme yapılmalıdır. Taşıyıcı saplamalar T Bağlantı ile kayma ve çökmeye karşı çok iyi sağlamlaştırılmalıdır. 80 cm aralıklarla uygulanan kompozit malzeme çelik alt karkas üzerine 30x40x1.5-2 mm boyalı çelik üst karkas 25-20 cm aralıklarla uygulanmalıdır. Mastar alınarak oluşturulan terazili çelik karkas üzerine kompozit deck malzemesi döşenmelidir.
Kompozit Deck Uygulaması Öncesi Zemin Hazırlığı
Kompozit deck yapılacak alanın doğru bir şekilde hazırlanması kullanım süresini en etkileyen unsurdur. İster toprak zemin olsun ister beton zemin olsun keşif ve zemin etüdü yapılmalıdır. Projelere uygun kompozit deck ve alt yapı malzemesi belirlendikten sonra müşteri onayı alındıktan sonra uygulamaya başlanmalıdır. Demah Deck olarak zemini hazırladıktan sonra sanatsal mimari tasarımımızı ve zemin özelliklerini müşterilerimizin onayına sunduktan sonra uygulamaya başlamaktayız. İş onayı aldıktan sonra taahhüt ettiğimiz iş gününde zemin kaplama uygulamamızı teslim etmekteyiz.
Uzun yıllardır kompozit deck ile yüzey kaplamaları yapan bir firmayız. Zemin özelliklerini en iyi şekilde saptanmasına öncelik vererek zeminin kusursuz düzlüğe ve mukavemete sahip olmasına özen gösteririz. Uygulamada karkasların itina ile yerleştirilmesi konusunda ayrıntılı teorik ve pratik bilgiye sahibiz.
Deneyimlerimizle uygulama yapılan projede kompozit deck uygulamalarında en uygun fiyat verebilmemizdeki sebep uygulama ile ilgili gerek bilgi gerekse teknik deneyimde iyi olmamızdır. Zemin sektöründeki uzun yıllardır olan tecrübe her türlü alanda başarılı kompozit deck uygulamalarına imza atmaktayız. Uygulamalarımızda uzman bir ekip ile kaliteli hizmet sunmaktayız. Kompozit deck malzemesi ile döşemeleri uzun ömürlü uzun yıllar sorunsuz kullanılabilen bir uygulamadır. Uzun yıllar sorunsuz kullanılabilmesi için montaj ve kurulumu bu konuda usta olan kişilerin yer döşemesini yapması gerekmektedir.
Kompozit Deck Uygulaması Kullanım Alanları Nerelerdir?
Kompozit deck özellikle teraslar, cafeteryalar, villalar, retro modelleriyle tarihi yalılar, konaklar, bahçeler, balkonlar, kamusal açık alanlar, peyzaj alanları, yürüyüş & patika yollarında ve havuz çevrelerinde kısaca tüm yaşamsal açık alanlarda yüksek kullanım rahatlığıyla tercih edilerek kullanılan bir yer döşemesidir.
Yer döşemesi dışında çit, pergola ve siding gibi alanların yüzey kaplamasında da kullanılmaktadır. Kullanım süresinin uzun olması ve eskimemesi nedeniyle son yılların en çok tercih edilen yüzey ve zemin kaplama malzemesidir. Özellikle son yıllarda saksılara dekoratif görünüm kazandırmak için de kullanılmaya başladı. Saksılar su ile temas halinde olan dekoratif ürünlerdir. Saksıların bu malzemeden üretilmesinin sebebi kompozit malzemesinin sudan etkilenmemesi, yosunlaşmaması ve küflenmemesi olmaktadır. Ayrıca çok kolay temizlenmesi de oldukça etkilidir.
Kompozit deck yüksek kalitede üretilmiş plastik ve ahşap karışımından oluşmasına rağmen görünümü tamamen ahşaptır. Ahşap görünümlü olup ahşabın sıcak görünümünü verir. Fakat ahşabın zamanla gösterdiği olumsuz görüntüler uzun yıllar kullanılsa bile görülmemektedir. Dış etkenler veya hava koşullarının etkisiyle yıpranmamaktadır. İçindeki yüksek teknolojili plastik karışımından dolayı dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlü ahşap görünümlü bir malzemedir.
Doğal ahşabın mükemmel görünümüyle birlikte bakım gerektirmeyen; küf, mantar, kıymık vb olumsuzlukları yaşatmayan antibakteriyel özelliğe sahip geniş kullanım alanı olan kompoze edilmiş ahşabın yerini almış tüm kompozit deck ürünlerimizle; Demahdeck markasıyla uzun yıllardır müşterilerimizin hayatına renk katmaktayız.